Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кращі практики місцевого самоврядування!

Дата: 04.12.2017 14:05
Кількість переглядів: 591

                        

30 листопада 2017 року в приміщенні Клубу Кабінету Міністрів України / м. Київ. вул. Інститутська, 7 відбулася підсумкова конференція Всеукраїнського конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2017 році, організованої Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у співробітництві з програмою ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні». Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування» - ровесник реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, які проводяться Міністерством регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України, починаючи з 2014 року.

          

Його мета – йти в ногу із реформою та поширювати кращий досвід тих громад, які ініціативою, наполегливістю, вірою у свої можливості змінюють життя в країні. Сьогодні їхні досягнення є найкращим доказом того, що реформа набрала обертів, зміцнила свої позиції, завоювала довіру людей і виправдала їхні давно очікувані сподівання: вони – господарі власного життя і творці свого добробуту, хранителі звичаїв і традицій рідного краю, нове покоління зодчих молодої незалежної держави, оцінку творінню яких нащадки дадуть через століття, як і ми нині оцінюємо плоди праці тих, хто у попередні сторіччя закладав фундамент вільної і незалежної України. Звертаючись до переможців конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування у 2017 році», віце прем’єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко зазначив, що кожен реалізований проект, кожна успішна практика повинні бути спрямовані на одне – розвиток людського потенціалу в регіонах. Це дасть вам можливість показати перспективу якісного життя через впровадження кращих практик і залучити молодь до управлінських процесів у громадах.

За його словами, за людським потенціалом приходить й інвестор. А інвестиції в громаду – це збільшення податків і власних доходів, збільшення можливостей по витратам та впровадження нових проектів. З моменту запровадження в Україні конкурсу кращими визнано 108 практик. Загалом за чотири роки найвищий відсоток успішних практик від кількості поданих на Конкурс заявок у Чернігівській (38%), Волинській (36%), Івано-Франківській (35%) областях. Цього року список переможців поповнили ще 29 органів місцевого самоврядування. В рамках Конкурсу 2017 року відзначено 10 об’єднаних територіальних громад, дві обласні ради, три районні ради, вісім міських, чотири сільські та дві селищні ради.

У 2017 році проекти реалізовувалися за напрямками: «Прозорість та підзвітність місцевого самоврядування», «Практики розвитку регіонів та громад, засновані на власних стратегіях та ресурсах», «Співробітництво територіальних громад». Приємною зазначити , що Черкаська селищна рада об’єднаної територіальної громади Слов’янського району Донецької області вперше заявивши про свої досягнення у конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування 2017 року », увійшла до лав переможців. Тож, в церемонії нагородження, яку проводив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, голова конкурсної комісії В’ячеслав Негода, в номінації переможців за темою «Практики розвитку регіонів та громад, засновані на власних стратегіях та ресурсах» автор практики «Безпека громадян в надійних руках! Створення та організація роботи Центру безпеки громадян » Світлана Петрусенко, керуюча справами виконавчого апарату Черкаської селищної ради, отримала диплом за зайняте третє місце у Всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування 2017».

              

За результатами конкурсу, незабаром вийде у світ збірка практик- переможців 2017 року, яка послужить путівником до успішних громад України, що стали такими завдяки людям, які там живуть і дбають, щоб на рідній землі хотіли жити їхні діти, онуки та правнуки, а на переможців і фіналістів конкурсу чекає ціла низка заходів: участь авторів кращих практик- переможців у навчальній поїздці до однієї з країн-членів Ради Європи, серія тематичних семінарів з обміну досвідом між представниками органів місцевого самоврядування, серія прес-турів тощо. «Проекти громад, що з року в рік подаються на конкурс, стають усе цікавішими і незвичними. Місцеве самоврядування, отримавши в ході децентралізації більше свободи, більше ресурсів, демонструє, що може підходити до проблем творчо і ефективно їх вирішувати. Ви на власному прикладі долаєте зневіру, демонструючи, що зміни можливі і залежать вони від ініціативних людей на місцях. Перемагаючи, ви робите переможцями жителів ваших громад, стаєте прикладом для наслідування, надихаєте. Кращі практики місцевого самоврядування неодмінно будуть практиками європейського рівня», — зазначив В’ячеслав Негода, звертаючись до учасників конкурсу.

                                                                                                                         Валентина Гавриш, депутат Черкаської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь